Sidevisninger i alt

mandag den 11. januar 2016

Drikke med vandkefir

Det er jo nytår og selv om de gode fortsætter ikke holder evigt, så er det nu en meget god årstid at lave nye gode vaner :-)

Du husker nok mine forsøg med fermenteret kål af forskellig slags - såkaldt kraut. Den vane er overraskende godt inplementeret, og mit mål er at spise lidt surkål hver dag. Det er godt, hvis man kan få velsmag med i købet, men jeg gør det allermest fordi det er sundheden selv at få de gavnlige mælkesyrebakterier. Det genopretter en skidt tarmflora, gavner fordøjelsen og ikke mindst det vigtige immunforsvar. Immunforsvaret er basis for forebyggelse af rigtigt mange trælse sygdomme!

Det gælder om at få mange forskellige slags mælkesyrebakterier - og vi kan også få dem fra fermenterede drikke, fx vandkefir. Jeg har længe pønset på at komme igang og sørme om ikke, der er taget action nu:-)


Her ser du mine to første omgange. Den i glasset er vandkefirgryn med et par dadler og citronskiver,s om skal stå ved 20-25 grader i 2-5 dage. Herefter kan den drikkes, men man kan også vælge at lave en 2. fermentering, hvor man tilsætter lidt frugt - her har jeg brugt nogle frosne hindbær fra i sommer. Nu skal den igen stå et par dage, og hvis alt går vel danner den lidt brus og skal herefter sættes i køleskab.


Sådan ser vandkefirgryn ud - man kan vist købe dem på nettet, men ellers finder man bare en anden person, som sikkert med glæde giver gratis ud. Søg evt på facebook i gruppen Kefir og Kombucha - her kan du skrive et opslag og bede om gryn og finde en, der bor i nærheden af dig. Og ellers sender folk til hinanden mod at betale portoen. Jeg sender naturligvis også gerne til DIG:-)

Fremgangsmåden er sådan her:

1. En stor grydeske vandkefirgryn skal du skaffe
2. 50-60 gram økologisk rørsukker (alm sukker kan IKKE bruges) opløses i 3 dl kogende vand
3. 7 dl koldt vand blandes i sukkeropløsningen
4. 2-3 økologiske dadler eller abrikoser og et par skiver øko citron (SKAL være øko, da kefirgryn er en svamp, og den kan ikke leve med ting, der er sprøjtet eller bestrålet)
5. Et stort patentglas - hæld kefirgryn, sukkervandet, dadler og citron i glasset, luk det og lad det stå 2-5 dage på køkkenbordet i skygge.
6. Smag på drikken og når du synes en er klar, så si grynene fra. Det kan nu drikkes og sættes i køleskab. Det er vigtigt, du bruger en si af plastic, da kefirgryn ikke kan overleve i en si af metal
7. Du kan lave en 2. fermentering for at tilsætte smag - masser af muligheder her. Men fx 6-7 hindbær i en patentflaske og den siede drik sættes på køkkenbordet ca 2 dage og herefter på køl.
8. Start med at drikke fx 1 dl om dagen og se hvordan du har det. Nogle får lidt mave-uro de første dage, da dit system lige skal vænne sig til de nye gode bakterier. Herefter kan du drikke mere af det.


Her står min første portion og fermenterer....


Den siede drik med hindbær, som i skrivende øjeblik står og fermenterer. Så jeg har altså ikke smagt det endnu og skal lade dig vide, hvordan det går om et par dage :-) Håber jeg synes, det smager rigtig godt, og også får den her nye, gode vane til at blive vedvarende!

Print denne artikel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak fordi du havde lyst til at give dit bidrag - glæder mig til at læse det:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...